woensdag 4 januari 2012

Werkbeschrijving met foto's rokje Lies

Oké dames, we gaan beginnen aan rokje Lies; onze actie van de maand januari!

1) vouw de stof helemaal open en vouw vervolgens de zelfkanten (dat zijn de afgewerkte kanten van de stof) naar het midden. Je hebt nu dus 2 stofvouwen. Leg het rokdeel met tekst stofvouw tegen de stofvouw en doe hetzelfde voor de tailleband. Knip ongeveer 1 centimeter naad aan en knip aan de onderkant 3 centimeter extra aan voor de zoom. In het totaal knip je het rokdeel 2 keer en de taillband 4 keer. 

2) speld de naden met de goede kanten van de stof op elkaar stik deze door. Dit kan met een rechte strechsteek, een flauwe zigzag of een speciale locksteek als je deze op je naaimachine hebt of in het gelukkige bezit bent van een lockmachine. Gebruik voor het stikken een speciale tricotnaald. Een gewone naald zal kleine gaatjes maken, die kunnen gaan scheuren. 


3) speld de bovenkanten (de kortste kanten) van de taillebanden op elkaar. Zorg dat de zij-naden netjes op elkaar liggen. Stik de taillebanden vast. 


4) Speld nu 1 tailleband met de goede kant op de rok en stik deze vast.


4) stik nu op de andere tailleband op een halve centimeter van de kant een rechte steek. Dit is een hulplijn. 


5) nu zijn er 2 mogelijkheden: 
     1) je slaat de losse tailleband de halve centimeter om naar binnen en zet deze met de hand vast op de rok: je hebt nu een tunnel voor je elastiek. Houd wel een opening om het elastiek door te doen! Hierbij kan je het stiksel van hierboven en de naad van de tailleband die je op de rok hebt genaaid, gebruiken als hulplijn. Dit is ook wel de methode van zus A (Patricia). Zorg wel dat je de tailleband voor het vastnaaien vastspeld zodat deze netjes op zijn plek blijft. Kijk ook even aan de buitenkant van de rok of het netjes zit. Of
     2) je slaat de losse tailleband de halve centimeter naar binnen en speld de losse tailleband (net over het stiksel van de vastgenaaide tailleband) op de rok. Kijk ook hierbij even of het netjes zit aan de buitenkant van de rok. Tip: speld eerst de zijnaden netjes op elkaar voordat je de tailleband verder gaat spelden. Meet ook even of de tunnel 2 centimeter breed is voor het elastiek. Stik vervolgens heel kort op het randje de tailleband vast aan de rok. Blijf steeds even checken of het netjes gaat en houd ook hier een opening voor het elastiek. Dit is de voorkeursmethode van zus B (Renate)


het ziet er dan zo uit:


6) We gaan nu de zoom maken. Gebruik je centimeter en kleermakerskrijt of een speciale stift om de zoom af te meten. Zet een streepje op 2 en 4 centimeter van de kant. 


Vouw nu de zoom naar het eerste streepje en daarna naar het 2 streepje. Het ziet er nu zo uit:


7) Als het goed is, is je zoom nu zo'n 2 centimeter breed. Check als je de zoom helemaal hebt gespeld even of het netjes en overal gelijk is. Dit kan je doen door te meten of de zijnaden even lang zijn en door de rok recht neer te leggen. Is het ergens ongelijk dan nog even bijwerken. 


8) stik nu op ongeveer 1,5 centimeter van de kant een rechte lijn met strechsteek. Je kan er nog op een kwart centimeter van dat stiksel nog een lijn stikken. Je kan hiervoor ook een tweelingnaald gebruiken als je deze hebt. 


9) Voor het elastiek meet je de omtrek van de taille van de draagster. Gebruik dit ook voor je rok (neem het zeker niet wijder). Steek dit elastiek met behulp van een veiligheidsspeld via de opening door de tunnel van de tailleband. Stik het elastiek vast door met een zigzag-steek een paar keer heen en weer te gaan. Check ook hier nog even extra of het elastiek goed zit en niet is gedraaid. Zonde als het weer uit moet halen. 



Stik hierna het laatste stukje van de tailleband vast. Je kan, als je de tailleband een beetje gelijkmatig langs het elastiek hebt verdeeld, in de zijnaden van de tailleband het elastiek vast stikken. Dit voorkomt dat het elastiek gaat draaien in de tailleband. 

10) Rokje Lies is klaar om te dragen! 

ps. mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar info@gemaaktmetpit.nl 





dinsdag 3 januari 2012

Hij is af!


Gelukkig! Ik kan het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Dankzij de gouden regel van mama en een beetje doorzettingsvermogen van mezelf is de eerste trui in jaren af. Het is toch wel heel andere koek hoor: een babytruitje of iets voor jezelf breien. Wat gaat naaien dan snel zeg! Dan ben je in één of twee avonden toch al een heel eind op weg. Een breiwerk daarentegen is een project van maanden. Ik zou het aantal uren niet eens kunnen schatten. Maar: het voordeel van een af project is dat je weer aan een volgend iets mag beginnen. En dit keer toch maar voor iets gekozen dat iets sneller gaat: een colsjaal. Daar heb je er nooit teveel van en aangezien de echte winter waarschijnlijk nog moet beginnen, ben ik nog wel op tijd. Stiekem ook wol gekocht voor een ander project. Een jaar geleden las ik in het vakantieboek van Flow een artikel over granny squares. Van die gehaakte vierkantjes waarvan je (als je er een heleboel hebt) allerlei hippe dingen kunt maken. Nu durf ik niet te zeggen hoeveel je er nodig hebt voor een sprei, maar laten we voor de lol eens beginnen met eentje! Handleiding ernaast, haaknaald erbij en volgen maar die beschrijving. De vraag is nu alleen: geldt moeders regel (in ieder geval iedere dag minstens één pen) nu voor beide projecten of gaat de colsjaal voor? Ik geef vooralsnog voorrang aan de sjaal! 

groetjes van Patricia