dinsdag 27 december 2011

werkbeschrijving jurkje Mare

Voor iedereen die behoefte heeft aan extra visuele ondersteuning hier een uitgebreide werkbeschrijving voor jurkje Mare. 


Veel plezier! 


1) Knip de patronen uit het werkblad of neem ze over op patroonpapier.


2) Vouw de stof(fen) helemaal open en vouw de zelfkant (de afgewerkte kanten van de stof) naar het midden zodat je links en rechts een stofvouw hebt.


3) Leg de patroondelen op de stof(fen) en knip ze uit. Zorg dat je rond de patroondelen 1 centimeter extra aanknipt voor de naad. Knip aan de onderkant 3 centimeter aan. Heb je net als ik een locksteek op je naaimachine, is een halve centimeter voldoende.







4) Speld de schoudernaden op elkaar en stik ze vast op één centimeter (of een halve centimeter) van de kant. Dit kan met een locksteek, rechte stretchsteek of kleine zigzag. Let er op dat je een speciale stretchnaald gebruikt. Bij het gebruik van een gewone naald, krijg je kleine gaatjes die kunnen gaan scheuren.





5) Speld de belegdelen aan elkaar met de goede kanten op elkaar en stik deze vast. 



6) Speld de belegdelen, met de goede kanten op elkaar, op de hals en stik ze vast.



7) Speld de bovenkant van de jurk, met de goede kanten op elkaar, op het rokdeel en stik deze vast. Doe dit voor de voorkant en de achterkant van de jurk.



8) Werk de mouwzomen af door deze een centimeter naar binnen te vouwen en nog een keer op te vouwen. Stik deze dan met een rechte (strech) steek, zo ver mogelijk van de kant vast. 
Je kan nog even bij de draagster nakijken of de mouwen goed zijn, mochten ze te lang zijn, kan je ze nog aanpassen door er een stuk van af te knippen. 



9) Zet de mouwkoppen met de goede kant van de stof op de armsgaten en stik ze vast.



 10) Vouw de belegdelen naar binnen en zet ze vast. Stik nu vast op ongeveer een centimeter van de kant. Je kan naast dit stiksel nog een stiksel maken of stik met een tweelingnaald.



11) Speld de zijkanten van de jurk aan elkaar (van het begin van de mouw tot de onderkant van de jurk) en stik deze vast. 

12) Als laatste de zoom: vouw de stof 1 centimeter maar binnen en daarna nog een keer 2 centimeter. Check voor de zekerheid even of de zijkanten van de rok nu even lang zijn en of de rok netjes gelijk is. Zo niet, even aanpassen. Stik de zoom op ongeveer 1,75 centimeter van de kant met een rechte steek. Je kan nu naast deze nog een rand stikken op ongeveer 1,5 centimeter van de kant. Als je een tweelingnaald hebt, kan je met deze gelijk een dubbele rand stikken. 

En klaar is jurk Mare! 

Bijna af!



Net na de zomervakantie stond hun boek prominent op de toonbank bij Trollenwol (een hele leuke wolzaak in Driebergen). Op de Kreadoe 2011 waren ze in levende lijve aanwezig voor vragen uit het publiek; op Youtube rouleren filmpjes over hun huis in Noorwegen en de kerstbijlage van het AD drukt behalve een interview ook twee patronen van hun bestseller af. We hebben het hier over Arne en Carlos; de Zweedse Viktor en Rolf die de Nederlandse kerstboom dit jaar van zelfgebreide kerstballen voorzagen.

Dit artikel deed me denken aan mijn eigen breiwerk. Nog een centimeter of drie en voor het eerst in jaren heb ik weer eens een trui voor mezelf gebreid. Maar over die laatste drie centimeters doe ik nu al een maand of twee. Vroeger (en dan bedoel ik echt vroeger) lag er altijd wel een breiwerkje naast of op de bank. De enige regel in huis was dat je iedere dag in ieder geval één pen moest breien. En natuurlijk (moeders zijn niet gek, dat weet ik nu) werden dat er eigenlijk altijd wel meer. Waarom houd ik me dan nu niet meer aan die gouden regel. Zeker omdat ik eigenlijk ook nog wel een vest en een nieuwe sjaal zou willen maken deze winter. Maar daar treed regel twee in werking: pas aan een nieuw project beginnen als het vorige af is. En aangezien de bolletjes wol voor de granny squares al klaar liggen, ga ik maar eens aan het werk. Top 2000 aan en breien maar! It’s the most wonderful time of the year …

vrijdag 23 december 2011

De winkel is geopend!

Kerstavond 2011, een avond om nooit meer te vergeten. Met een druk op de knop wordt onze webwinkel Gemaakt met PIT officieel geopend.


Wij zijn 2 zussen, Patricia en Renate. Van jongs af aan bezig met handwerken. Eerst punnikken en pompoms maken, daarna breien en borduren en later naaien. Ons grote voorbeeld was onze moeder die onze kleding zelf maakte. Geen groter uitje dan samen naar de lapjesmarkt in Utrecht en thuis komen met tassen vol stof. Daarna spitten door de Knippie om de gewenste modellen uit te kiezen. Wol en stof waren altijd voor handen bij ons thuis.
Toen we tieners waren ontdekten we de naaimachine en zaten we samen op les om de fijne kneepjes te leren.
Daarna heeft het een tijdje stil gelegen. Toen kregen we kinderen en werd de naaimachine weer van zolder gehaald. Inmiddels hadden wij ook het gemak ontdekt van het webwinkelen. Ook stof en patronen zijn ruimschoots voor handen. Maar dan moeten we toch nog de deur uit voor garen en andere benodigdheden. Wat zou het toch handig zijn om complete pakketten te kunnen bestellen op internet? Voor kleding die relatief snel in elkaar is te zetten, met stofjes die net even anders zijn dan bij de welbekende ketens en toch geen aanslag zijn op de portemonnee. 
Samen zijn we de kroeg ingedoken met PIT als resultaat! 
Wij hopen dat jullie veel plezier beleven aan het in elkaar zetten van je eigen PIT en dat jullie (vooralsnog) dochters veel plezier hebben in het dragen. Onze dochters dragen de modellen met trots!
Veel plezier van de zusjes met PIT,
Patricia en Renate